Dette innlegget tar utgangspunkt i et par rystende begivenheter som har funnet sted siden den østerrikske dramatikeren og forfatteren Peter Handke (på ufortjent vis, ifølge mange) mottok den internasjonale Ibsenprisen i 2014. At Handke ble beskyldt for å benekte folkemordet i Srebrenica i 1995 med det han hadde skrevet, er da også en av hendelsene.
Måned: februar 2016
Hukommelsen i våre liv
Jeg husker en hendelse fra jeg var tre år veldig godt. Er det mulig at minnet er en konstruksjon av flere hendelser, eller er minnet, som vår tids forskning tilsier angående gjenhenting av minner, kun et minne av sist gang jeg fortalte denne historien? Hvorfor er akkurat denne hendelsen, av så mange andre, som lagret seg i min langtidshukommelse? Akademisk Vorspiel stiller disse spørsmålene i Betong, tirsdag 1. mars kl. 19:00.
Folkets pris
Jeg sendte et søknadsbrev og kunne allerede se meg selv sitte der i et NRK-studio som en del av juryen som kårer vinneren av P2-lytternes romanpris. Jeg fikk et hyggelig avslagsbrev. Det stakk litt først, men var selvfølgelig helt på sin plass. P2-lytternes romanpris skal ikke utdeles av folk fra litteraturfeltet. Det er nettopp det den sikter mot å ikke gjøre, og det skal den fortsette med.
Å hate seg selv
BokTorsdag tar denne uken for selv selvhat i litteraturen. Vi skal snakke om sinne og sykdom, og om den litterære tendensen faktisk speiler de reelle tendensene i samfunnet. Eller handler det litterære selvhatet om noe helt annet; er det kanskje nødvendig for debutanter å ta i bruk eksplosive tema for å bli hørt og sett? Ingunn Økland, Maria Kjos Fonn og Per Are Løkken samtaler i Biblioteket 25. februar kl. 18:00.
Cash is king! Eller? – Prestasjonslønn, motivasjon og lærere
Av mange blir økonomiske incentiver sett på som det viktigste middelet vi har for å sikre at de ansattes atferd er i tråd med arbeidsplassens mål. Men bør det innføres prestasjonslønn i læreryrket?, spør vi i Onsdagsdebatten 24. februar kl. 18:00.
Kjønn deg selv
Representasjoner av kjønn og seksualitet, i tillegg til definisjonsmakt, kommer til å være tematikken i BokTorsdags arrangement 18. februar. Vi skal diskutere makten ord har, hvordan det påvirker måten vi forstår verden på, og muligheter for endring. Gerd Bratenberg, Kristin Fridtun og Kim Johansen Østby kommer. Kommer du?
Norge – demokratiet uten autonomi?
Jeg har dessverre aldri opplevd en EU-debatt i Norge. Når skal min generasjon få si vår mening om den? Etter å ha studert statsvitenskap og internasjonale relasjoner har jeg skjønt at avtalen har flere problematiske sider. Dette handler ikke om hvorvidt jeg er for EU-medlemsskap eller ikke, men om at Norge må bestemme seg seg for det ene eller det andre alternativet, skriver Onsdagsdebatten-redaktør Margrete Løbben Hanssen.
Forestill deg feminin
Uten forestillingsevnen kunne vi umulig planlagt noe som helst. Enda mindre ville vi vært i stand til å leve oss inn i det vi leser i bøker. Det er på grunn av den at vi gråter når fortellingen ender dårlig for en hjertevarm karakter og ler av alle de absurde situasjonene denne skal havne i før fortellingens slutt. Så hvem faller ansvaret for leserens innlevelse på? Leseren selv eller forfatteren? Og hva er en «feminin latter»?
Nytenkende thrillerdebut
Bokanmeldelse: Hva får du når du krysser et 500-sider langt essay med en gangesterthriller? Stein Sørensens debutroman 4 prøver å gjøre akkurat det, spenning og fart møter digresjoner og tankeeksperimenter. Resultatet er sånn passe, etter en treg start kommer en god actionroman i gang.
Feminisme – en global bevegelse?
Feminismen skal være en global bevegelse på tvers av klasser, religioner og politiske tilhørigheter, som jobber for å fremme likestilling mellom kjønnene. Hvorfor eksisterer det da fortsatt en oppfatning om at islam og feminisme er to motpoler? Kan man ikke like fullt være troende muslim, og samtidig personlig feminist og aktivist? Lena Larsen og Nefise Özkal Lorentzen kommer til Kulturutvalget fredag 12. februar.