Pils og poesislam

Torsdag 14. april fløt både pilsen og poesislammen fritt hos BokTorsdag på Chateau Neuf. Takk til alle som kom, og ikke minst takk til de fantastisk flinke poetene som fremførte! Om du vil gjenoppleve kvelden så godt det lar seg gjøre, så smell opp opptaket på tv-en hjemme og ta deg en boksøl. Eventuelt et glass saft. Vi sees igjen neste semester!

Nærhet og distanse i litteraturen

Er en personal forteller nødvendigvis det perspektivet som gir best innsikt hos en romankarakter? For årets vinner av Tarjei Vesaas debutantpris, Kenneth Moe, er det slik. Han stiller seg kritisk til autoral tredjepersonsforteller, siden dette – i følge han selv – sjeldnere oppnår idealet. Det blir dermed, som all annen ikke-eksistensiell litteratur, overflødig litteratur. Ved …

Litteratur som forandrer liv

Det finnes mange bøker jeg har åpnet, lest, lest hele, lukket, for så å gå videre i livet uten videre ettertanke og refleksjon. Det finnes også en god del bøker jeg har åpnet, lest, for så aldri å lukke dem igjen, for å ta dem med meg videre i livet. Jeg kan aldri bli en som ikke har lest dem. Kan litteratur forandre liv?, spør vi i BokTorsdag 7. april.

Vårens leseliste

BokTorsdags faste innslag, Leselista, smalt i gang på Chateau Neuf forrige uke. Ekspertpanelet tok selv med seg Norma av Sofi Oksanen, 4 av Stein Sørensen, og Få barn av Geir Nummedal. I tillegg trakk de frem flere av vårens godbiter under samtalen. For dere som hadde glemt å ta med dere den lille, sorte som alle må-lese-snart-titler blir notert i, har vi lagt opp hele leselista for dere her på bloggen.

Litteraturens popstjerne

Krim er en sjanger som går meg hus forbi, til tross for at jeg er bokhandler og litteraturstudent – eller er det kanskje nettopp derfor? I mars i fjor etterlyste forfatter Ørjan N. Karlsson en debatt om hva god krim er. Bøker som utgis som krim blir gjerne skåret over én kam, og regnes av enkelte ikke som litteratur i det hele tatt. Det finnes vel velskrevne krimromaner også?

En skeptiker dypper tåa i krim-havet

Det er snart påske og kriminallitteraturens høytid. Etter en vellykket krimfestival i Oslo strømmer folk til bokhandlene og bibliotekene for å sikre seg årets hytteunderholdning. Men sjangeren er vel så forhatt som den er elsket, og om fire dager gjester Unni Lindell, Ørjan N. Karlsson og Øyvind Pharo BokTorsdag for å se nærmere på hva som egentlig er greia med krim.

Folkets pris

Jeg sendte et søknadsbrev og kunne allerede se meg selv sitte der i et NRK-studio som en del av juryen som kårer vinneren av P2-lytternes romanpris. Jeg fikk et hyggelig avslagsbrev. Det stakk litt først, men var selvfølgelig helt på sin plass. P2-lytternes romanpris skal ikke utdeles av folk fra litteraturfeltet. Det er nettopp det den sikter mot å ikke gjøre, og det skal den fortsette med.

Å hate seg selv

BokTorsdag tar denne uken for selv selvhat i litteraturen. Vi skal snakke om sinne og sykdom, og om den litterære tendensen faktisk speiler de reelle tendensene i samfunnet. Eller handler det litterære selvhatet om noe helt annet; er det kanskje nødvendig for debutanter å ta i bruk eksplosive tema for å bli hørt og sett? Ingunn Økland, Maria Kjos Fonn og Per Are Løkken samtaler i Biblioteket 25. februar kl. 18:00.