Skjønt, fagkunnskap kan brukes til så mangt


Skolert skribent i Biblioteket på Chateau Neuf, torsdag 21. januar kl. 18:00


Om under en uke planter jeg føttene godt i gulvet foran tre av de menneskene i dette vidstrakte landet som har fortjent tittelen forfatter. En av dem debuterte i fjor, de to andre har henholdsvis fire og fem utgivelser bak seg. Det eneste de har til felles, er at de skriver diktsamlinger som folk har lyst til å lese.

12527612_989344027793830_612084522_n

 

 

«Hvordan ser plantegningene bak arkitekten Margrethe Aas’ dikt ut?»

 

 

 

Flere enn ett spørsmål vil kunne bli besvart på bibliotekscenen den aktuelle kvelden. Hvordan ser plantegningene bak arkitekten Margrethe Aas’ dikt ut? Hvilken musikk er det danseren Janne-Camilla Lyster har hentet rytmen i sine fra? Hvilke litteraturteorier er det forlagsredaktøren Dan Aleksander Andersens dikt speiler seg i? Ja, det er et fargerikt trekløver jeg har invitert til scenen. Og alle tre har altså kommet gjennom nåløyet mange bommer på.

Spørsmålet som utgjør klangbunnen i intervjuet, er hvordan Dan Aleksander, Margrethe og Janne-Camilla bruker stoff fra den faglige bakgrunnen sin når de arbeider med litterære tekster. Og hvis jeg har arbeidet grundig nok i forkant av intervjuet, vil svarene til forfatterne være konkete nok til at både du og jeg kan lære noe av dem.

Flere og flere synlige forfattere viser seg å være utdannede innen andre fag enn litteraturvitenskap. Det skrev jeg da jeg publiserte Universitas-intervjuet med Ida Hegazi Høyer, prisbelønnet forfatter og aktuell med romanen Fortellingen om øde, på arrangementssiden på Facebook. I fjor ble hun kåret av Morgenbladet til en av de ti beste forfatterne under 35 år. Da jeg var i kontakt med Tiden Norsk Forlag, ble forfattere med bakgrunn i annet enn litteraturvitenskap og skribentvirksomhet så å si kastet etter meg på e-mail. Spennet i bakgrunner strekker seg fra arbeid med rusmisbrukere til tømmerarbeid.

Hva er det så som skiller disse fra de som velger å bruke universitetsutdannelsen eller fagskoleringen som grobunn for å skrive og utgi egne fagbøker? Hvordan anvende fagkunnskap for å skrive skjønnlitteratur? Janne-Camilla, Dan Aleksander og Margrethe vil kunne gi oss alle tre ulike svar på det på årets første BokTorsdag.

Du er velkommen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *