Litteraturens popstjerne


Hva er greia med krim? i Biblioteket på Chateau Neuf, torsdag 17. mars kl. 18:00


Krim er en sjanger som går meg hus forbi, til tross for at jeg er bokhandler og litteraturstudent – eller er det kanskje nettopp derfor?

På krimfestivalen forrige uke dro jeg på et arrangement som begynte klokka ti fredag morgen. Jeg var forberedt på å møte tomme stolrader og et par pensjonister, men kvart på ti var det fullt hus. Jeg fant en ledig stol ved siden av noen damer som innrømmet å ha tatt seg fri fra jobb for å delta på festivalen. Arrangementene gikk slag i slag med fem minutters pause imellom, ingen reiste seg, ingen ville miste plassen sin, og det kom bare flere og flere. Arrangørhjertet mitt ble paft, og jeg enda mer gira på å finne ut hva det er med denne sjangeren som fyller Cappelen Damm-huset klokka ti på en fredag.

unni lindell
Krimdronning Unni Lindell kommer til BokTorsdag 17. mars

Vi har altså med litteraturens popstjerne å gjøre. Likevel har jeg, som utdanner meg til å jobbe i litteraturbransjen, ikke lest en eneste krimroman etter at jeg begynte på Blindern. Krimsjangeren blir rett og slett ignorert på pensumlista, den får ikke være med. Hvorfor ikke? Krim er regnet som populærlitteratur og har dermed ingenting i akademia å gjøre der smalt er synonymt med bra, samtidig lærer vi at det ikke finnes objektive kvalitetskriterier. Det finnes vel velskrevne krimromaner også? Handlingsdriv og plot står vel ikke i veien for et godt språk?

I mars i fjor etterlyste forfatter Ørjan N. Karlsson en debatt om hva god krim er. Bøker som utgis som krim blir gjerne skåret over én kam, og regnes av enkelte ikke som litteratur i det hele tatt. En god bok er for meg en roman som vrir litt på språket, som vrir litt på verden. Krimromaner er ofte formellitteratur og trenger verken å ha originalitet eller et godt språk for å være spennende. I bokhandelen jeg jobber i holder det ofte å si «denne har jeg hørt er spennende» for å selge boka. Men er det det eneste kravet som stilles til krimsjangeren?

En spennende krimroman er nemlig en god krimroman, såpass mye har jeg fått med meg. Men det er også alt, derfor har jeg invitert krimforfatterne Unni Lindell og Ørjan N. Karlsson, og forlagsredaktør Øyvind Pharo til Chateau Neuf for å finne ut hva som er greia med krim. Arrangementet begynner klokka 18.00 så du trenger ikke en gang ta deg fri fra jobben for å delta.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *