Hva har skjedd med boligmarkedet?

Man får stadig høre om den store prisveksten i boligmarkedet. Stadig settes det rekordpriser på salg boliger i Oslo. Det kommer ulike påstander om hva som har skjedd og hva som kommer til å skje videre i dette uforutsigbare markedet.

Prisveksten

På landsbasis steg boligprisene med 12,8% i 2016. Tallene fra Oslo den samme perioden er på litt over 23%. Dette er en vekst i boligpriser som er utenom det normale. Fler og fler ønsker seg en bolig med sentral beliggenhet til hovedstaden. Vi får stadig høre om boliger som selges for mange hundre tusen kroner over takst. Det er ikke bare snakk om store luksusleiligheter, men også små, ordinære leiligheter. Også områdene rundt Oslo opplever en kraftig prisvekst. Blant annet opplevde Moss i Østfold en vekst på 14,2 % og Follo i Akershus en på 15,5%.

Uenighet blant økonomer

Det virker som at Oslo opplever et boligmarked som er ute av kontroll. Det finnes økonomer som spekulerer i at boligmarkedet befinner seg i en såkalt “boble”, hvor markedet vil falle sammen. Andre mener boligmarkedet vil stabilisere seg.  Det er også uenigheter rundt opphavet til den ekstraordinære veksten i boligprisene. Er det det lave rentenivået som har skylden? Er det oljeprisfallet? Er det svak boligbygging?

Til fordel for studentene?

En påstand er at folk med god kapital velger å investere i boliger i Oslo og deretter leie ut boligen. Vil dette være en fordel for studenter og unge som ikke enda ønsker å bli førstegangseiere ettersom tilbudet på utleiemarkedet har økt? Eller blir konsekvensene av dette at færre unge kommer seg inn på boligmarkedet fordi disse investorene driver prisene opp? Fører prisveksten til større ulikhet i samfunnet ettersom kun de med sterk økonomi har råd til å bo i Oslo?

Dette er noen av spørsmålene vi skal prøve å finne svar på onsdag 15. februar! Vi i onsdagsdebatten inviterer til fagsamtale om boligprisvekst og boligmarkedet. Panelet vil bestå av Carl Geving, Per Valebrokk og Mari Mamre.

Carl Geving er administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund. Per Valebrokk er ansvarlig redaktør og administrerende direktør i nettavisen E24. Valebrokk er også kjent som programleder i podcasten Valebrokk & Co. Til slutt har vi fått med oss samfunnsøkonom og boliganalytiker Mari Mamre som jobber i Nyanalyse.

Kveldens ordstyrer er Jonas Bertelsen. Jonas studerer samfunnsøkonomi ved UiO. Mer informasjon om arrangementet finner du her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *