Indre selvrealisering og seksualitet

Det er overraskende tydelig hvor stor plass jeg-et har i samfunnet vårt. Midt i sosialdemokratiets hjerte står selvet først, og janteloven er snudd på hodet. Du skal tro du er noe. Har så denne ytre selvrealiseringen en sammenheng med den indre? Og har seksualitet en sammenheng med denne indre selvrealiseringen?

Seksualitet og ’Generasjon narsissisme’

Dagens samfunn, med sosiale medier i spissen, legger på mange måter opp til at det skal være lov å bruke mye tid på seg selv. Å reflektere over eget begjær og seksualitet finnes det oppmuntringer til i hopetall. Det er flere eksperter, som ikke bare kaller det sunt, men nødvendig. Det eksisterer i tillegg en tanke om at du skal forstå deg selv, på tross av et bredt spekter av meninger om hvordan det skal gjøres, og hva som er rett og galt i forbindelse med seksualitet.

Seksualmoral og seksuell orientering er neppe nye fenomener for menneskeheten, men en betydelig åpenhetsmentalitet har vokst frem i et spenn over de siste tiårene. Denne åpenheten har ungdom i dag vokst opp med, og regnes av de aller fleste, som et sunnhetstegn. Men hvorfor skal din indre selvrealisering ha noe med andre å gjøre?

Trenger man andre mennesker for å gjenspeile sin egen seksualitet? Og hvor mye skal man gå inn i seg selv, før man drukner i sitt eget speilbilde?

Hva er egentlig indre selvrealisering?

En vag definisjon på selvrealisering kan være det å bli fornøyd med seg selv, gjennom å forstå seg selv. Min umiddelbare assosiering er ambisjoner og lykke. En følelse av at brikkene faller litt på plass. Indre selvrealisering er derimot vanskeligere å frembringe en umiddelbar reaksjon på. Det bærer et slags åndelig preg over seg. Seksualitet er noe fysiologisk, og det er følelsesladd. Om sex kan bringe frem en form for indre ro og selvbevissthet kan derfor absolutt diskuteres.

Heldigvis er det nettopp det som skal gjøres i Akademisk Vorspiel den 31. mars. Vi inviterer til en faglig spennende samtale omkring spørsmålet ’Er sex en vei til indre selvrealisering’? Helt ærlig, så vet ikke jeg. Det blir derfor spennende å høre hva sexolog Bente Træen, terapeut Marianne Aasmoe og psykolog Peder Kjøs har av kloke innspill.

Bente Træen er tannlege, seksualvaneforsker ved Universitetet i Oslo og forfatter. Hun har blant annet forsket på alkohol og seksualitet i ”one-night stands”. Marianne Aasmoe er InnerLife-terapeut. En metode som går ut på å veilede til egen åndskraft, ved lett massasje og pusteøvelser. Peder Kjøs har vært med som psykolog i TV-suksessen ”Jeg mot meg” på NRK, i tillegg til å være samlivsekspert i KK. Han er også forfatter av flere bøker.

Kveldens ordstyrer er Johanne Furnes, statsvitenskapsstudent på Universitetet i Oslo.

Mer informasjon om arrangementet finner du her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *