Valget i Frankrike – et nytt valgsjokk?

I en tid hvor et samlet Europa kanskje er viktigere enn noen gang går partier i en rekke europeiske land til valg på det stikk motsatte.

I Frankrike har Front National for første gang en reell sjanse til å få sin kandidat valgt som president. I det ellers liberale Nederland kan det ikke utelukkes at Gert Wilders parti Frihetspartiet PPV vil bli landets største parti i det kommende parlamentsvalget. Partiet går til valg på å fjerne muligheten for å søke asyl og å legge ned alle moskéer i tillegg til å forby islam.

Mens i Tyskland, som de siste årene har tatt imot flere hundretusen flyktninger kan det ikke utelukkes at det høyrepopulistiske partiet Alternative für Deutchland vil gjøre det svært godt i høstens valg til Forbundsdagen.

Det at det finnes sterke stemmer som negative til blant annet innvandring, islam og internasjonalt samarbeid er ikke noe nytt. Marine le Pen kommer for eksempel fra en familie som i flere tiår har gjort suksess ved å fremme slike idéer. Likevel er det noe unikt med at ytre høyre har fått den posisjonen de nå har fått i Europa.

Hvordan kan vi forklare dette politiske skiftet?

Det er fristende å ty til teorier om at den store økningen i innvandring som mange europeiske land har opplevd har ført flere og flere velgere vekk fra mer innvandringsliberale partier. Store klasseforskjeller innad i landene og en internasjonalt orientert elite er også noe det ofte pekes på som en mulig forklaring på veksten til disse partiene.

For å diskutere denne utviklingen inviterer Kulturutvalget til en samtale valget i Frankrike, hvor vi også vil diskutere hvilken rolle høyrepopulisme spiller i dagens Europa. I samtalen har vi med oss professor i statsvitenskap Øyvind Østerud, journalist i Morgenbladet Tove Gravdal og førsteamanuensis ved Høyskolen i Østfold Franck Orban.

Vell møtt på Chateau neuf 10. Mars kl.18.00!

Mer informasjon om arrangementer finner du her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *