Fanget i debuten?


Fanget i debuten? i Biblioteket på Chateau Neuf, torsdag 28. januar kl. 18:00


Grunnlaget for flere av spørsmålene i det neste BokTorsdag-intervjuet er funderingen over hvorvidt en forfatter som debuterer med en selvutleverende roman, allerede etter den første litterære utgivelsen sin har tømt seg for stoff å skrive om. Er det å skrive videre om seg selv utelukket når man har et ansikt som har blitt polert for skjulte sannheter? Går det an å skrive historien til et oppsyn uten rynker eller arr?

Må en tømme seg helt for å skrive en god selvbiografisk roman, novelle eller dikt?

12494960_1122268431139129_6931704074743140430_n

Hvordan kan vi definere de litterære kvalitetene som henger ved tekster som eksplisitt viser til virkelige hendelser og opplevelser? På smussomslaget til Leonard Ibsens bok Jar står det at boken er den mest selvutleverende debuten på lenge. Slik blir det gjort helt tydelig for leseren at den litterære skikkelsen Leonard deler blod, kjøtt og sjel med mannen Leonard. Stein Sørensens bok 4 har derimot ingenting heftet ved seg som røper det selvutleverende ved boken. Kyrre er navnet på den mannen fortelleren i boken ser verden gjennom, og lite ved bokens materiale, som motsatt av Ibsens bok, skulle tilsi at det finnes noen forbindelse mellom Kyrre og Stein. Men deler disse egentlig mer enn det som er helt opplagt?

Den danske universitetslektoren Jon Helt Haarder har skrevet en bok om biografitendensen i samtidslitteraturen: Performativ biografisme. Haarders bok vil være utgangspunkt for noen av spørsmålene som vil bli stilt denne kvelden. Det mest interessante er kanskje hvorvidt Leonard og Stein kan kjenne seg igjen i det som står i boken, og ikke minst hvilke tanker de selv har om utsiktene til å bidra til å snu det aktuelle fenomenet. I den forbindelse blir det også aktuelt å få svar på om det er nødvendig å gjøre noe med tendensen.

Det første forfatterintervjuet mitt har gitt meg blod på tann. Dette ordtakets etymologi er forestillingen om at rovdyr ikke kan slutte å jakte når de først får smaken av blod. Jeg kan ikke svare for Leonard og Stein om de har den samme opplevelsen etter å ha utgitt den første boken deres. Mye annet gjenstår også å vite. Hvis du er like tørst på svar som jeg er, vil du få slukket tørsten i biblioteket på Chateau Neuf om under en uke. Her vil BokTorsdags andre arrangement denne sesongen foregå.

12467969_992500194144880_414047046_n

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *